Asiakastarinat

Iloisten uimareiden asiakastarinat!

Pikku Delfiinien uinneissa saa mennä omalla temmolla ja rauhassa eteenpäin

Pikku Delfiinien uinnit oli megavoitto – siis ihan kirjaimellisestikin. Satuimme voittamaan arvonnassa uintikertoja, ja heti ensimmäisestä uinnista lähtien oli selvää, että näin meidän perheemme haluaa uida. Perheellemme kävi kyllä mahtava tuuri!

Tärkeää tyttärillemme Milalle, 1 v 9 kk ja Ennylle, 8 v on, että silloin kun on hitaampi päivä, voi vaikka vain keskittyä sukeltelemaan rauhassa. Vastaavasti sitten, kun vauhtia energiaa riittää, voi antaa palaa. Päivät vaihtelevat kaikilla lapsilla paljon, ja myös meille vanhemmille tällainen lapsentahtisuus on merkittävää. Tuntuu, että saamme edetä rauhassa, eikä ryhmässä ole liian kiire. Ohjelma koostuu siitä, mikä meille on tärkeintä kussakin vaiheessa, eikä yhteisleikkejä ole liikaa. Pikku Delfiinien uinneissa saa mennä omalla temmolla ja rauhassa eteenpäin.

Se, että uintikerrallamme altaassa ui vain yksi ryhmä, on ihan ehdoton juttu. Se on merkittävä tekijä koko uintikokemuksessa, ja luo omalta osaltaan rauhallista tahtia. Ohjaajilla on meille aikaa.

Ja Enny oli kovin innoissaan, kun perheuinnissa pääsi heti suorittamaan myös Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton myöntämiä virallisia uintimerkkejä. Tämä yllätti meidät vanhemmatkin positiivisesti. On hienoa, että isommallekin lapselle ohjaajilla riittää aikaa, ja näin molemmat tytöt ovat saaneet uinneista irti paljon.

Uinti on perheemme pääliikuntaharrastus, ja todella tärkeä viikottainen hetki koko porukalle. Ihan harmittaa, jos joskus uintikerta joudutaan jättämään väliin – vaikka sen saakin sujuvasti ja helposti korvattua. Perheuinti tarkoittaa meille tärkeää yhteistä hetkeä, jolloin saamme hetkeksi kaikki poistua arjesta. Uinneissa olemme aidosti lähellä toisiamme, yhdessä ja teemme perheenä. Se on valtavan tärkeää.

Kesällä käydessämme luonnonvesirannoilla, eron uimakouluissa käymättömiin lapsiin huomaa selvästi. Veden kanssa touhuamisen paras puoli onkin se, että lapsi saa hyvät avaimet turvalliseen uimiseen. Lisäksi olemme havainneet selvästi, miten uinti vaikuttaa myös lapsen kokonaisvaltaiseen motoriikkaan, myös kuivalla maalla touhutessa.

Tuttavieni kanssa jutellessa olemme havainneet, että monella vanhemmalla on ajatus, ettei vauvauintiin tai perheuintiin voisi mennä, jos ei itse pidä uimahalleista. Itsekin ajattelin ennen näin, mutta heti, kun pääsimme ensimmäistä kertaa altaaseen, tuo ennakkoluulo kariitutui. Lapsen riemu menee ehdottomasti omien kenties epäilevien ajatusten edelle!

– Elisa-äiti

Perhe Korpela

Uinti tarkoittaa perheellemme merkityksellistä yhteistä aikaa. Se ei ole meille suoritukseen keskittyvä harrastus, vaan perhettä lähentävä juttu.

”Meidän perheemme on uinut yhdessä Pikku Delfiineillä jo 11 vuotta. Uinti on ollut ensimmäinen harrastus jokaiselle kolmelle lapsellemme.

Päätös lähteä vauvauintiin oli meille selvää heti, kun saimme tietää odottavamme Neaa, nyt 11-vuotiasta tytärtämme. Esikoisesta kerrottiin isovanhemmillekin siten, että annoimme ukille uintikellukkeet ja ilmoitimme uimaseuraa olevan tulossa. Ukki toivoi, että lapsenlapset oppisivat nauttimaan vedestä ja hän kannusti meitä uimaan.

Kahdeksan vuotta sitten syntyi Joona, ja hän seurasi siskoaan altaaseen. Kotimme sijaitsee meren rannalla ja mökkimme järven äärellä. Kun näitä vauhdikkaita vipeltäjiä oli nyt kaksin kappalein, tuntui aina vaan tärkeämmältä voida varmistaa, ettei heidän menoaan lähellä vettä tarvitsisi joka hetki seurata sydän syrjällään.

Uinti tarkoittaa perheellemme merkityksellistä yhteistä aikaa. Se ei ole meille suoritukseen keskittyvä harrastus, vaan perhettä lähentävä juttu. Uima-altaaseen astuessamme voimme keskittyä vain yhdessä olemiseen.

Vanhempien kokonaisvaltainen läsnäolo ja se, että lapsi voi kokea vanhemman turvanaan, on varmasti hyvin olennaista lastemme kehityksen kannalta. Vesi elementtinä luo läheisen ja lämpimän ympäristön perheen yhteiseen hetkeen – sitä tunnetta ei mikään muu harrastusympäristö voisi tarjota.

Ennen nuorimmaisemme, nyt 1,5-vuotiaan Emilian syntymää lopetimme ohjatut uinnit hetkeksi. Ajattelimme, että jatkaisimme uinteja vain perheen kesken, mutta huomasimme nopeasti, kuinka olennainen osa ohjaajan roolilla oli uintikokemustamme. Ohjaajan läsnäolo varmistaa meille tunteen turvasta. Pikku Delfiinien parinkymmenen vuoden kokemus vauva- ja perheuintien järjestäjänä takaa sen, että ohjaajat ovat tehtäviensä tasalla ja heitä koulutetaan jatkuvasti asiantuntevin ottein.

Hyvin tärkeää meille on se, että altaassa ei tehdä mitään väkisin; kaikki eteneminen ja opetus tapahtuu lapsen ehdoilla ja hänen kehityksensä mukaan. On tärkeää, että uintiryhmät ovat pieniä, jotta ohjaaja voi olla läsnä meille.

Varhaisessa iässä alkanut uintiharrastus on tehnyt lapsistamme varsinaisia vesipetoja: viime kesänä vanhimmat kokeilivat jo vesihiihtoa. Kyllä meitä nauratti, kun vesisuksiin piti työntää neljät villasukat, jotta ne pysyivät jalassa.

Uinnin myötä lapset ovat oppineet harrastamaan meidän vanhempien kanssa. Uinti on helpottanut tutustumistamme yhdessä myös muihin liikuntalajeihin. Käymme esimerkiksi kiipeilemässä ja laskettelemassa.

Vanhin tyttäremme on uinnin ohella harrastanut myös muita lajeja, muun muassa telinevoimistelua. Viime syksynä Nea aloitti viikoittaisessa ohjatussa uintivalmennuksessa ja eräänä päivänä treeneistä tullessaan hän totesi minulle: ”Äiti, nyt mä olen kyllä löytänyt oman harrastukseni.

Siitä tuli minulle valtavan hyvä mieli – ja luulen, että ukkikin on kovin tyytyväinen!”

Kariitta Korpela